
TERAPEUTTINEN KESKUSTELUTUKI
Lähde tarkastelemaan yhdessä kanssani, minkälaisella elämänpolulla kuljet. Onko polullasi kirkkaita värejä vai sisältääkö se vain arjen harmautta? Paistaako polullasi aurinko vai onko myrskysää?
Opiskelen Tampereen yliopistossa kognitiivisen käyttäytymisterapian psykoterapeuttikoulutuksessa. Olen edeltäen opiskellut Integrumilla kaksivuotisen kognitiivisen lyhytterapeuttikoulutuksen. Huomioin työskentelyssäni oppeja sekä kognitiivisesta lyhytterapiasta että psykoterapeuttiopiskelijana kognitiivisen käyttäytymisterapian koulutusohjelmasta.
Kognitiivinen käyttäytymisterapia on psykoterapiaviitekehys, jossa tavoitteena on löytää ja vahvistaa psyykkistä hyvinvointia tuottavia käyttäytymis- ja ajattelumalleja. Osana psykoterapiaa hyödynnetään tutkittuja käyttäytymisterapeuttisia menetelmiä, kuten käyttäytymisen aktivointia ja altistamista. Kognitiivisen käyttäytymisterapian psykoterapiassa keskitytään pääasiallisesti nykytilanteessa vaikuttavien pulmia ylläpitävien tekijöiden työstämiseen oppimishistoria huomioiden. Kognitiivinen käyttäytymisterapia soveltuu mm. masennuksen, ahdistuksen ja univaikeuksien hoitoon.
Kognitiivinen lyhytterapia
tiedonkäsittelyn psykologiaan rakentuvana itsereflektioprosessina auttaa
tunnistamaan ja ymmärtämään oireita ja ongelmia tuottavia haitallisia toimintatapoja. Se on aktiivinen ja tavoitteisiin tähtäävä työskentelytapa, jossa muutosprosessia
käyntien väliajalla jatketaan kotitehtävin. Hoitona lyhytterapia kestää
yleensä noin 4-20 tapaamiskertaa, ja sen tarkoituksena on muuttaa
jotakin osaa ajattelu- ja toimintatottumuksissa.
Pohdimme työskentelyprosessin aikana asiakkaan elämänarvoja ja henkilökohtaisia voimavaroja sekä muutoksen käynnistämistä ja motivaation synnyttämistä. Tarkastelemme tunteiden, ajatusten ja toiminnan suhdetta ja yhteyttä toisiinsa. Harjoittelemme myös ajatusten ja tunteiden itsereflektiota.
Huomioithan, että psykoterapeuttiopiskelijana tarjoamani terapeuttinen keskustelutuki ei ole terveydenhuollon palvelua. Näin ollen palvelulla ei ole potilasvakuutusta, eikä sitä määritä terveydenhuollon lainsäädäntö.
TAITAVA TUNNEMIELI
Tunnekeskeinen kognitiivinen lyhytterapia
Taitavan tunnemielen lyhytterapiassa kehitetään tunteiden säätelyä eli taitoja, miten kohdataan tunteita, minkälaisia arviointeja liitetään tunteisiin, miten toimitaan tunteen ilmaantuessa sekä mitä opitaan tunnekokemuksista. Lyhytterapian tavoitteena on muuttaa kielteisten tunteiden esiintymistä, voimakkuutta, ilmaisua ja kokemisen tapaa. Lyhytterapia kestää n. 10-16 tapaamiskertaa ja terapiassa käydään läpi harjoitteita, pohdintatehtäviä ja arviolomakkeita.
